Quantcast

Lähettäjä:

Arab Arab

Kalat kuhisee

3.3 / 5 (13 ääntä)

Julkaistu: 10.5.2017 10:45

2.5K

Lähettäjä: Arab Arab

Otsikko: Kalat kuhisee

Hakusanat: kuhisee, kalat, lampi, sammal,

3.3 / 5 (13 ääntä)

ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ

Mikäli tämä mediatiedosto on mielestäsi sopimaton tai omistat tekijänoikeudet mediatiedostoon ja haluat sen poistettavaksi, voit lähettää siitä meille ilmoituksen.

Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.

Syy

repostMediaId

Lyhyt selvitys

Merkkejä jäljellä

600

Kommentointiin liittyvät säännöt voit lukea tästä.

Kommentti ei liity mediaan

Kommentit (51)

Piilota OFF-Topic keskustelu

17.05.2017 17:57

<OoC> MösjööTipsu, niino, kun luonnosta ja luonnonkiertokulusta puhutaan, niin siellä on niin paljon asioita jotka vaikuttavat kaikkeen, että voi koira. Esimerkkinä voisi kai ehdottaa että katsoo kuinka paljon susi vaikuttaa ympäristöönsä: Kannattaa käydä kattoon tuubista "How Wolves Change Rivers" Lyhyt mutta mielenkiintoinen pätkiä.

17.05.2017 15:06

<MösjööTipsu> testo_jolle,OoC. Puhutte asiaa, se vaan et ne asiat ei oo niin mustavalkosia ja kaavamaisia ympäri suomen. Paljastan sen verran omia taustoja, et ollaan tosiaanki muutaman isännän kanssa oltu omalta osaltamme mukanä Järki hankkeissa, jotka ovat taas yhteydessä bsag säätiöön. Ja tosiaan tässä ominpäiten ja omakustannuksella ollaan tehty kaikenlaista kokeilua, ja näytteiden ottoa. Muuttujia on ihan helvetisti. Elikkä ei noi virallisetkaan tutkimukset oo aukottomia. En sano et me oltais täysin oikeessa, mut ei oo kyl noi "oikeetkaan" tutkijat.

15.05.2017 16:29

<OoC> testo_jolle, niinpä. Ja mä epäilen että vaikka kuinka saadaan kehitettyä parempia, maahan imeytyviä lannoitteita, ja voidaan vähentää lannoitteiden käyttöä, niin silti maanalaiset veden valumat kuitenkin päätyvät osittain vesistöihin. Ja periaatteessa, jotain ravinteitahan sinne veistöönkin kuuluu valua, mutta ei liikaa. Ja jos niitä voitaisiin kosteikoilla/puhdistamoilla vähentää, niin hyvähän se pelkästään olisi. Joka tapauksessa, se, että miten niitä lannoitteita käytetään, vaikutta luultavasti aika paljon. Kuten esimerkiksi kuinka kauan kuluu aikaa lannoitusten välillä.

15.05.2017 12:42

<testo_jolle> OoC MösjööTipsu Siinäpä on ihan ympäristöhallinnolta faktaa. Sitä on tutkittu ja paljon. Se on paljon, jos jostain yksittäisestä tulee jo pelkästään puolet päästöistä: http://www.ymparisto.fi/fi-FI/Vesi/Vesiensuojelu/Maatalous

15.05.2017 12:37

<testo_jolle> ....sitten on yksi asutus jolla on sellainen pellon kokoinen nurmikko. Ei mitään lannoitusta ym. pihapiiri joka on sileänä nurmikkona. melkein kuin pelto, mutta ei viljellä. Sen kohdalla ei ole mitään rehevöitymistä. Kyllähän se on vaan fakta jos pellolle pumpataan ravinteita niin sitä valuu vesistöön. Mielestäni kosteikot/suoja-alueet nimenomaan olisi parhaimpia luonnon puhdistajia. On kasveja jotka oikein imee esim. fosforia. Siellä yläjuoksulla mylläsivät ojia niin parina vuotena sadevesien mukana tuli lietettä, mutta sekin loppui ja seurannasa ei ole vaikuttanut jokeen.

15.05.2017 12:33

<testo_jolle> OoC MösjööTipsu Hyvähän näistä on keskustella vaikka edes kolmestaan. :) ihan esimerkkinä meidän mökillä. Yläjuoksulla ei ole peltoja ym. joki on todella hyvässä kunnossa. Alempana pikku välijärven kohdalla on pari maatilaa. Parin kilometrin päässä toisistaan. Molempien kodalla tulee aika tarkkaan sieltä pellolta sellainen oikein rehevöitynyt kaistale järvelle. Ei heinää vaan vedessä kasvavaa levää, ahvenheinää ym. ym. näkee ihan selkeästi että sieltä on valunut ja rehevöityny. Sama molempien kohdaalla.....

13.05.2017 19:25

<kalamiesnevalta-67> Muutama fisu!

13.05.2017 14:20

<OoC> MösjööTipsu, juu moni asia on paremmalla tolalla kuin esimerkiksi 10v sitten. Toki paljon kaikkea vielä kehitettävä ja monien ihmisten asenteitten muututtava, ja ennnen kaikkea muualla maailmassa. Itse olen ainakin ylpeä siitä että olen suomalainen, ja vaikken 100% kierrätäkään, niin silti parhaani mukaan. Suomalaisten kierrätys nimittäin on loppujen lopuksi melko huipputasolla.

12.05.2017 15:28

<MösjööTipsu> OoC Totta, täst kehkeytys aikamoinen pulputus, vaik tarkotuksena oli heittää yhden kommentin huomio asiasta. Mut ei siin mitää, hienoa ku asioista ollaan kiinostuneita ja pystytään käymään keskustelua asiasta. Ja tosiaan on ne näkymät hieman valoisampia, kuin äkkipäiten kuvittelisi lehtien ja muun median palstoilta.

12.05.2017 11:55

<OoC> Oon tykännyt tästä keskustelusta niin paljon että piti oikeen erikseen käydä laittamassa teille plussaa :D

12.05.2017 11:54

<EmppeDee> odotin että sieltä syöksyy joku iso mamelukki

12.05.2017 11:53

<OoC> MösjööTipsu, siis joo, tottakai se pitää miettiä että mihin niitä puhdistamoita rakentaisi, ja selvittää OIKEASTI että mistä ne ravinteet tulee. Kannattaa muistaa että ei kaikki vesi virtaa maan pinnalla. Esimerkiksi pellolle levitetty lannoite ei valu vesistöön pelkästään pintoja pitkin, vaan myös maanalaisten kerrosten mukana.

12.05.2017 11:42

<MösjööTipsu> OoC,testo_jolle. Joki muodostuu pienistä puroista, pieniks puroiks vois laskea valtaojat, sinne valtaojien päähän ne stopit ole helppo ja edukas tehdä, ku et ruvettais koko jokee mylläämään ylösalaisin. Esmes luonnontilassa olevilta soilta a metsistä laskevista ojista tulee yllättävän mustaa vettä. Pienet yksinkertaiset ratkasut auttais helvetin paljon oikeessa paikassa. Ei oo pakko rakentaa helvetillisiä miljoonalaitoksia, joilla saadaan sama tulos.

12.05.2017 11:30

<MösjööTipsu> testo_jolle Teoriassa näin on, et lannoitteet valuu sadeveden mukana. Käytännössä kumminkin asia hieman ontuu. Sillä suomessa saadaan kumminkin kohtuullisia satoja. Se ei olisi mahdollista, mikäli osa lannoitteista oikeasti valuisi peltoon. Se on monesti laskettu maanäytteen, annetun lannoitteen, sekä sadon laadun perusteella. Sekä sellanen hassu pointti, joka yhden isännän kanssa huomattiin. Niin näiden suojapientareiden luulisi olevan myrkynvihreitä kasvustostaan, mikäli niiden kautta ravinteita valuisi. Sen lannoituksen rajan kasvustossa nimittäin näkee helposti silmällä. Asiaa tutkitaan.

11.05.2017 18:00

<OoC> testo_jolle muistaakseni monessa paikassa toiseksi eniten tulee ravinteita vesistöön luonnollisesta eroosiosta. Ja se että kuinka paljon pitää myllätä jokea että saadaaan puhdistamot tehtyä, on mun mielestä aika pieni ongelma. Ja Enkö minä jo kerran kommentoinut noihin lohiportaisiin? Ja kuten sanoin, suurin osa muistakin ongelmista on varmasti ratkaistavissa, kun vain lyödään hiukan resursseja peliin.

11.05.2017 14:57

<testo_jolle> Voldebean OoC Puhdistamon rakentaminen jokeen on KAIKKEA MUUTA kuin yksinkertaista! Mietippä minkä verran sitä jokea pitää myllätä että voit edes rakentaa siihen jotain. Toisekseen toimiva tekniikka lohiportaineen. Mitens se lohiportaiden vesi, puhdistetaanko? Tulvat? Jääpadot? virtauksen hidastuminen ja sen vaikutukset yläjuoksulla. Puhdistustekniikka? Suodattaminen? Biologinen? miten sitten siihen kuuluvat pieneliöt jne.jne.?

11.05.2017 14:54

<testo_jolle> MösjööTipsu OoC Lannoitteita valuu veteen koska kun se lannoite heitetään pellolle niin kaikki ei imeydy siihen maahan vaan osa valuu sadevesien mukana vesistöihin. Samasta syystä maaperään ei imeydy tarpeeksi ravinteita tarpeeksi pitkällä ajanjaksolla. Siksi ollaan kehittämässä paremmin maaperään imeytyviä lannoitteita jotka sitten hitaammin hajoavat. Lannoitus on suurin yksittäinen kuormittaja, tutkitusti. Vai mistä muualta sitten ne ravinteet tulee?

11.05.2017 14:44

<Tuulenhalkoja> haavi tuonne

11.05.2017 00:33

<torakka88> Dyslexinen meni gaala iltaan mukanaan kumpparit ja haavi.

10.05.2017 23:54

<OoC> MösjööTipsu, niin siis lannotteen määrän sijaan mun tärkein pointti olikin että se on ihan sama missä muodossa se fosfori sinne pellolle laitetaan. Jos se valuu jokeen niin se silloin valuu jokeen.

10.05.2017 22:23

<MösjööTipsu> OoC Ton lannote asian kans oot kyl hakoteillä. Maataloudes niit on karsittu jo vuosikymmeniä. Sen takia nykyisin puhutaan ryöstöviljelystä, koska maaperään annetaan ravinteita vähemmän, kuin kasvi olisi valmis vastaanottamaan ja mukanaan viemään. Siks tilanne onkin vähän paradoksaalinen, kun puhutaan et peloilta valuu ravinteita, vaik peltolohkon ravinnetaseet lähentelee nollaa tai miinuslukuja. Elikkä suomeks, ei oo paljoa mistä valua ylimääräsiä. Viljelytekniikat on myös kehittyny paljon pienessä ajassa, joten asian eteen on tehty myös suuret määrät alan puolesta. Tätä ei vaan uutisoida.

10.05.2017 20:25

<OoC> MösjööTipsu, jep, ihmiset kuvittelee että niillä panospuhdistamoilla ja muilla vastaavilla jätevesien käsittelyillä omakotitaloissa ja kesämökeillä saadaan maailma pelastettua, vaikka oikeasti joku on vain tyytyväinen että saa myytyä näitä puhdistamoita kun se on pakko asentaa. Oikeasti kyseiset päästöt on aika minimaalisia, verrattuna monii muihin päästöihin, joskaan niitäkään ei varsinaisesti tarvitse sinne luontoon päästää. Eli mielestäni ihan ok sinällään että haja-asutusalueetkin joutuu hoitamaan jätevetensä jotenkin, mutta kannattaisi ehkä keskittyä isompiin ongelmiin ensin...

10.05.2017 20:20

<OoC> Voldebean, kun se oliskin niin yksinkertaista... Kun samassa paikassa kasvatetaan pitkän aikaa asioita, niin maaperä köyhtyy. Asiaa voidaan helpottaa vuoroviljelyllä ja laiduntamisella, mutta ei silläkään loputtomiin. Lisäksi, se on aivan sama tuleeko se fosfori tuotteistettuna lannotteena sinne pellolle, vai lehmänpaskan seassa. Jos sitä valuu vesistöön, niin silloin sitä on siellä. Eli ne "ympäristölle ja vesistölle ikävät lannoitteet" on myös ympäristölle ja vesistölle elintärkeitä lannoitteita, kyse on enemmän siitä, että niitä käytetään perkeleesti liikaa.

10.05.2017 19:37

<MösjööTipsu> OoC, testo_jolle. Siis ne puhdistamot ovat hyvin yksinkertaisia ja helppoja toteuttaa, kuhan vaa niit tehtäisiin. Ne on poliittisista päätöksistä kiinni. Harmi vaan, et tällä hetkellä nyhrätään olemattoman kanssa, ja suuristellaan tuloksia, kuinka hyvin on onnistuttu, vaik tilanne menee oikeesti vaan huonommaks. Vikaa löytyy teollisuudesta kuin kuluttajistakin. Isoja harppauksia olis nyt helppo tehdä, jos sitä oikeesti vaan yritettäis.

10.05.2017 19:17

<GyRo> muna tonne

10.05.2017 16:56

<Voldebean> OoC Kohtuullinen järjestely olisi ensin lopettaa se ympäristölle ja vesistölle ikävien lannoitteiden käyttö, jonka jälkeen voidaan harkita puhdistustoimenpiteitä. Muuten koko puhdistaminen on täysin turhaa. Luonto puhdistaa kyllä itse itsensä aika hyvin (ei täysin) ja ihminen voi tehostaa omia toimiaan elääkseen luonnon ehdoilla, mutta se edellyttää ettei dumpata sitä scheibaa sinne luontoon. testo_jolle kunnioitettava tavoite toi 25kg, mutta jää nähtäväksi saavutetaanko. Onneksi joillakin viranomaisilla on munaa laittaa tuommoisia vaatimuksia.

10.05.2017 15:44

<OoC> testo_jolle, sitten on vielä erikseen kaikenmaailman jääpato-ongelmat, ja tulvahuiput, ihmisen idiotismi, ja muut vastaavat ongelmat... Siltikin, uskon että jos jotkut fiksut ihmiset vain ottaisivat tämän työn alle niin kyllä varmaan jo muutamassa vuodessa kehitettäisiin kohtuullisen hyvin toimiva järjestelmä, jolla Suomi voisi taas olla suunnan näyttäjä. Lisäksi näistä voitaisiin ensin rakentaa verorahoilla toimiva järjestelmä, ja myydä se sitten poliitikoiden päätöksellä jollekin ulkomaiselle sijoitusyhtiölle. :)

10.05.2017 15:40

<OoC> testo_jolle, ymmärrän kyllä käytännön rajoitukset mitä ajatus sisältää, mutta luulisi sillä silti olevan jotain vaikutusta esimerkiksi järvissä ja meressä. Lisäksi, jos vaikka tekisikin jonkun pienen patoamisen, jolla aiheutettaisiin yksittäisen joen kohdan tilan pahentuminen, voisi kyseisen alueen kuitenkin käydä esim ruoppaamassa säännöllisin väliajoin, jolloin vaikutus olisi ainakin rajattu. Lisäksi aluelle voisi esimerkiksi rakentaa kosteikkoja, jotka sitovat kiintoainesta ja ravinteita. Nämäkin kosteikot joutuisi kuitenkin uudistamaan säännöllisin väliajoin.

10.05.2017 15:33

<testo_jolle> OoC Ymmärrän pointtisi ja jalo ajatus. Mutta jos otetaan ihan näin esimerkkinä Kalajoki. Niin ihan käytännössä mahdoton sijoittaa puhdistamoa. Koko joenvarsi täynnä peltoa. Ylhäällä ei hyödytä mitään kun alajuoksulla on niin paljon viljelystä. Alhaalla ei hyödytä "kuin" merta. Koko joki on kuitenkin likainen ja tekisikö sitten puhdistamo pientä pullonkaulaa ja se joki saastuisi entisestään. Tai sitten joku joki täynnä sivuhaaroja. Monta puhdistamoa jokeen on jo sen verran kallista hommaa että viisaampi keksiä jotain muuta.

10.05.2017 14:58

<liskoja> Maatalous ja turpeen möyhintä on se syy minkä takia meidän vesistöt näyttää just tuolta.

10.05.2017 14:50

<PeterNorth> Odotin lopputwistiä.

10.05.2017 13:32

<OoC> testo_jolle, siis voisihan niitä olla muuallakin kuin pelkästään siinä ihan alajuoksulla. Tutkitaan vesien ravinne määrät ja heti kun ylittää jonkun raja-arvon, niin siihen puhdistamo. Luultavasti näistä puhdistamoista saisi nuo ravinteet yms talteen ja tuotettua niistä biopolttoainetta, biokaasua tai uusia lannotteita maatalouden käyttöön. Tai kaikkia kolmea, ja vielä jotain muutakin.

10.05.2017 13:19

<testo_jolle> OoC Puhdistamo ihan hieno idea, mutta se ei paranna taas sitä joen vedenlaatua yläjuoksulla. Mutta toki alajuoksulla ja järvellä/meressä parantaa ja on sekin parempi kuin ei mitään.

10.05.2017 13:16

<testo_jolle> OoC Kuopiossa esim savon sellu laskee välillä puhtaampaa vettä mitä ottaa. Mutta hyder on kyllä oikeilla jäljillä että maatalous on yksi suurimpia rehevöittäjiä. Ei suinkaan ainoa! Ja me tarvitsemme maataloutta, mutta sitä pitää kehtittää ja tehdä jotain ettei pääse kaikki veteen. Suoja-alueet ym. Kallaveteen tulee fosforia n.400kg päivässä maataloudesta. Uudelle sellutehtaalle tuli ympäristöluvassa MAX.25kg/päivä. Sekin tarkoittaa piikkiä. http://yle.fi/uutiset/3-8517986

10.05.2017 13:11

<OoC> Älkääkä alkako länkyttämään mitään lohien kudusta. Niille voidaan kylla rakentaa ne kuuluisat portaat sen puhdistamon ohi. Jos puhdistamosta lasketaan lohien vuoksi ohi vaikka 10% vettä puhdistamattomana, niin pidän silti lopputulosta aika paljon parempana kuin että 100% lasketaan mereen. Siks toisekseen, luultavasti niitä ravinteitakin pitää kuitenkin kulkeutua edes hiukan veistöön.

10.05.2017 13:11

<testo_jolle> hyder MösjööTipsu OoC PenZon Entäs jos tuo oli luonnostaan vähän rehevämpi lampi/järven osa? Kalanpoikaset kuoriutuneet rannassa ja toiset kalat tulee syömään niitä.

10.05.2017 13:10

<OoC> PenZon, jep, esimerkiksi, mutta ite mietin lähinnä sitä että esimerkiksi paperitehtailla on (oli?) aika hyvät suodattimet käytössä, ja käsittääkseni osassa tapauksia tehtaan alapuolella vesi oli puhtaampaa kuin yläpuolella, niin miksi näitä suodatusjärjestelmiä ei pystyisi muka asentamaan sinne tänne jokiin puhdistamaan vettä joka virtaa järviin ja mereen??

10.05.2017 13:03

<PenZon> OoC Isossa mittakaavassa planeetta voi sitä paremmin mitä vähemmän euroja käytät. Mutta näin rehevöitymiseen aika helppo kuluttajan tapa vaikuttaa asiaan on vähentää lihansyöntiä. Ei, en tarkoittanut että pitää ruveta vegaaniksi, kyllä minäkin lihaa syön, sitä vaan vois syödä hieman kohtuullisempia määriä.

10.05.2017 12:59

<kornimaa> Ei hyvältä näytä.

10.05.2017 12:48

<OoC> MösjööTipsu, itseäni kiinnostaisi enemmän kaiken tämän syyttelyn sijaan että miten tämä tilanne voitaisiin korjata? Tai ainakin estää tilanteen paheneminen?

10.05.2017 12:44

<MösjööTipsu> hyder Probagandakoneisto on toiminut hyvin, jos miellät, et vesien paska tila johtuu vain yhdestä kansaryhmästä ja heidän toiminnastaan. Ja täytyy kyl myöntää, hyvin ovat saaneet dumbattua vastuun jusseille. Ihan vain ympäristöstä kiinnostuneena ja asiaan hieman tutustuneena ruohonjuuritasolla. Voisin väittää, et pääosin haukutaan väärää puuta, ja vaietaan totuudesta. Kyse ei tosiaankaan oo mistään avaruustieteestä. T: en ole ympäristöhippi, vaan realisti.

10.05.2017 12:31

<321400> Hauki tuonne

10.05.2017 12:29

<boy-91> muna tuonne

10.05.2017 12:08

<Öhäkki> Katiska tuonne

10.05.2017 12:00

<kollaja> Kuusankosken Vauhtijärvi, kalat ui viittäkymppiä.

10.05.2017 10:58

<Garbanzo> No nyt vois olla haastetta. Mistä tämä on?

10.05.2017 10:54

<343> Ei taida kalat olla ainut kuhiseva asia tuossa järvessä.

10.05.2017 10:52

<hyder> Ainoa paikka missä on vähän happea maanviljelijöiden rehevöittämässä järvessä?

10.05.2017 10:51

<NäkymätönKerjäläinen> Kuhat kalisee.

10.05.2017 10:48

<sattanen> Kuha kuhisee.

10.05.2017 10:47

<jhn72> Kunnon kuhinat!

Foorumilla tapahtuu

Jonossa on 98 mediaa! Lähetä uusi kuva/video tästä.
Lähetä uusi media

Ei kyselyä tälle päivälle. Lisää uusi kysely tästä.

SAMANKALTAISIA

Kalat jäässä

15 722 katselukertaa

Kalat lenkkipolulla

12 971 katselukertaa

Kalat pyörteessä

14 289 katselukertaa

Kalat hyökkää

18 314 katselukertaa

Kommentointiin liittyvät säännöt

  • Pyri kunnioittamaan muita kirjoittajia ja heidän mielipiteitään.
  • Merkitse kommenttisi lähetysvaiheessa off-topiciksi mikäli se ei liity mitenkään itse mediaan.
  • Ylläpidolla on oikeus poistaa kommentti ilman mitään erillistä ilmoitusta.
  • Jylppy-Galleriaan ei hyväksytä poliittisten äärilaitojen riitelyä tai maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä medioita tai kommentteja, niillä ei ole mitään viihdearvoa eivätkä ne tästä syystä sovellu Riemurasiaan.
  • Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä.
  • Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei sallita, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.
  • Linkit jotka sisältävät erotiikkaa, väkivaltaa, häiritseviä kuvia tai mainontaa ovat kiellettyjä.
  • Poistamme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi olla myös mainostamista.
  • Yksityiselämään kuuluvia asioita ei saa julkaista. Tämä tarkoittaa mm. puhelinnumeroita, osoitetietoja ja sähköpostiosoitteita.
  • Toistuva saman asian kommentointi on kiellettyä.
  • Mediaan liittymättömät kommentit, kuten maahanmuuttopoliikka tapahtuu foormilla. Pääset siihen tästä. Sallimme kuitenkin mediaan liittymättömät kirjoitukset tietyissä rajoissa. On myös välillä piristävää kuulla käyttäjien omia hauskoja kokemuksia elämästä.
  • Jatkuvista sääntöjen rikkomisesta ylläpidolla on oikeus antaa käyttäjälle varoitus (7 päivän kirjoitus -ja äänestyskielto) sekä räikeimmissä tapauksissa porttikielto sivustolle tai tunnuksen poisto.
  • Kaikkien näiden sääntöjen jälkeen pyritään pitämään keskustelu kuitenkin rentona.