Lähettäjä:

madeleine madeleine

Pommituslento vihollisen siivellä 9.3.1944

Stalin antoi 1944 käskyn pommittaa Helsinki maan tasalle. Tehokkaan ilmapuolustuksen ansiosta Helsinki säästyi kolmesta suurpommituksesta yllättävän pienin tuhoin. Keväällä 1944 pelättiin kuitenkin vielä neljättä tuhoisampaa suurpommitusta. Neuvostoliitto siirsi jatkuvasti lisää pommikoneita Leningradin edustan lentokentille. Suomalaiset olivat kärsineet suuria tappioita pommittaessa Neuvostoliiton korpikenttiä. Hyökkääminen Leningradin edustalle tuntui mahdottomalta ajatukselta. Suomalaiset saivat kuitenkin uskomattoman idean, jota ei ole ikinä muulloin kokeiltu. Seuraavan suurpommituksen aikana suomalaiset pommikoneet liittyisivät Neuvostoliiton pommikonemuodostelmiin. Illalla 9.3.1944 suomalaiset havaitsivat ison pommikonelaivueen tulevan Leningradin suunnalta. Aikaisemmin päivillä oli havaittu Neuvostoliiton radiotoiminnan vilkastuvan. Värtsilässä nousi ilmaan Bristol Blenheim-laivue, Immolassa Dornier 17-laivue ja Utissa Junkers 88-laivue. Käytännössä kaikki Suomen vapaana olleet pommikoneet olivat nyt ilmassa. Hieman yllättäen puna-armeijan pommikoneet kääntyivät Helsingin sijasta Tallinnaan kylvämään tuhoa. Arviolta 600-1500 siviiliä kuoli ja 1500 rakennusta tuhoutui. Itämeren yllä yönpimeydessä suomalaiset pommikoneet liittyivät paluulennolla olleiden puna-armeijan pommikoneiden muodostelmiin. Suunnitelma toimi täydellisesti. Suomalaiset pommikoneet pääsivät täysin esteettä valaistujen puna-armeijan lentokenttien äärelle. Suomalaisten läsnäolo huomattiin vasta kun ensimmäiset pommit putosivat. Kaikkien kolmen pommitetun lentokentän kiitoradat vaurioituivat ja useita kentällä olleita lentokoneita tuhoutui. Pelättyä neljättä suurpommitusta ei ikinä tullut ja Tallinnakin säästyi lisäpommituksilta. Onnistunut operaatio saattoi säästää tuhansien siviilien hengen. Kuvassa ylhäällä Dornier 17-pommikone ja alempana Bristol Blenheim. Kuva ei ole kyseisestä operaatiosta. (SA-kuva)

4.8 / 5 (241 ääntä)

Pommituslento vihollisen siivellä 9.3.1944 - Stalin antoi 1944 käskyn pommittaa Helsinki maan tasalle. Tehokkaan ilmapuolustuksen ansiosta Helsinki säästyi kolmesta suurpommituksesta yllättävän pienin tuhoin. Keväällä 1944 pelättiin kuitenkin vielä neljättä tuhoisampaa suurpommitusta. Neuvostoliitto siirsi jatkuvasti lisää pommikoneita Leningradin edustan lentokentille. Suomalaiset olivat kärsineet suuria tappioita pommittaessa Neuvostoliiton korpikenttiä. Hyökkääminen Leningradin edustalle tuntui mahdottomalta ajatukselta. Suomalaiset saivat kuitenkin uskomattoman idean, jota ei ole ikinä muulloin kokeiltu. Seuraavan suurpommituksen aikana suomalaiset pommikoneet liittyisivät Neuvostoliiton pommikonemuodostelmiin.

Illalla 9.3.1944 suomalaiset havaitsivat ison pommikonelaivueen tulevan Leningradin suunnalta. Aikaisemmin päivillä oli havaittu Neuvostoliiton radiotoiminnan vilkastuvan. Värtsilässä nousi ilmaan Bristol Blenheim-laivue, Immolassa Dornier 17-laivue ja Utissa Junkers 88-laivue. Käytännössä kaikki Suomen vapaana olleet pommikoneet olivat nyt ilmassa. Hieman yllättäen puna-armeijan pommikoneet kääntyivät Helsingin sijasta Tallinnaan kylvämään tuhoa. Arviolta 600-1500 siviiliä kuoli ja 1500 rakennusta tuhoutui. Itämeren yllä yönpimeydessä suomalaiset pommikoneet liittyivät paluulennolla olleiden puna-armeijan pommikoneiden muodostelmiin. Suunnitelma toimi täydellisesti. Suomalaiset pommikoneet pääsivät täysin esteettä valaistujen puna-armeijan lentokenttien äärelle. Suomalaisten läsnäolo huomattiin vasta kun ensimmäiset pommit putosivat.

Kaikkien kolmen pommitetun lentokentän kiitoradat vaurioituivat ja useita kentällä olleita lentokoneita tuhoutui. Pelättyä neljättä suurpommitusta ei ikinä tullut ja Tallinnakin säästyi lisäpommituksilta. Onnistunut operaatio saattoi säästää tuhansien siviilien hengen.

Kuvassa ylhäällä Dornier 17-pommikone ja alempana Bristol Blenheim. Kuva ei ole kyseisestä operaatiosta. (SA-kuva)

Julkaistu: 7.12.2017 11:43

Tarkastaja: Pyrex

2.5K
Palkkio lähettäjälle: +100 RR

Lähettäjä: madeleine madeleine

Otsikko: Pommituslento vihollisen siivellä 9.3.1944

Kuvaus: Stalin antoi 1944 käskyn pommittaa Helsinki maan tasalle. Tehokkaan ilmapuolustuksen ansiosta Helsinki säästyi kolmesta suurpommituksesta yllättävän pienin tuhoin. Keväällä 1944 pelättiin kuitenkin vielä neljättä tuhoisampaa suurpommitusta. Neuvostoliitto siirsi jatkuvasti lisää pommikoneita Leningradin edustan lentokentille. Suomalaiset olivat kärsineet suuria tappioita pommittaessa Neuvostoliiton korpikenttiä. Hyökkääminen Leningradin edustalle tuntui mahdottomalta ajatukselta. Suomalaiset saivat kuitenkin uskomattoman idean, jota ei ole ikinä muulloin kokeiltu. Seuraavan suurpommituksen aikana suomalaiset pommikoneet liittyisivät Neuvostoliiton pommikonemuodostelmiin. Illalla 9.3.1944 suomalaiset havaitsivat ison pommikonelaivueen tulevan Leningradin suunnalta. Aikaisemmin päivillä oli havaittu Neuvostoliiton radiotoiminnan vilkastuvan. Värtsilässä nousi ilmaan Bristol Blenheim-laivue, Immolassa Dornier 17-laivue ja Utissa Junkers 88-laivue. Käytännössä kaikki Suomen vapaana olleet pommikoneet olivat nyt ilmassa. Hieman yllättäen puna-armeijan pommikoneet kääntyivät Helsingin sijasta Tallinnaan kylvämään tuhoa. Arviolta 600-1500 siviiliä kuoli ja 1500 rakennusta tuhoutui. Itämeren yllä yönpimeydessä suomalaiset pommikoneet liittyivät paluulennolla olleiden puna-armeijan pommikoneiden muodostelmiin. Suunnitelma toimi täydellisesti. Suomalaiset pommikoneet pääsivät täysin esteettä valaistujen puna-armeijan lentokenttien äärelle. Suomalaisten läsnäolo huomattiin vasta kun ensimmäiset pommit putosivat. Kaikkien kolmen pommitetun lentokentän kiitoradat vaurioituivat ja useita kentällä olleita lentokoneita tuhoutui. Pelättyä neljättä suurpommitusta ei ikinä tullut ja Tallinnakin säästyi lisäpommituksilta. Onnistunut operaatio saattoi säästää tuhansien siviilien hengen. Kuvassa ylhäällä Dornier 17-pommikone ja alempana Bristol Blenheim. Kuva ei ole kyseisestä operaatiosta. (SA-kuva)

Hakusanat: suurpommitus, pommikone, Blenheim, Dornier17, Junkers88, jatkosota,

4.8 / 5 (241 ääntä)

ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ

Mikäli tämä mediatiedosto on mielestäsi sopimaton tai omistat tekijänoikeudet mediatiedostoon ja haluat sen poistettavaksi, voit lähettää siitä meille ilmoituksen.

Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.

Syy

repostMediaId

Lyhyt selvitys

Merkkejä jäljellä

600

Kommentointiin liittyvät säännöt voit lukea tästä.

Kommentti ei liity mediaan

Eniten ääniä saaneet kommentit

Aika: 2017-12-07 11:49:23

+13913

<ribli> +5 RR

tälläsille oivalluksille 100v/5 !

282

Aika: 2017-12-07 14:16:04

+14569

<SuperC> +5 RR

Miten ne lentäjät on mahtunu ohjaamoon valtavien pallejensa kanssa?

239

Aika: 2017-12-07 12:46:26

+151081

<Garbanzo> +5 RR

Loistavan uhkarohkea idea. Miten on mahdollista että en ole tätä koskaan aiemmin kuullut. Tarkoitan että tuommoisesta oivalluksesta luulisi pidettävän lähes yhtä iso meteli kuin, "kaikki tietää mikä se homma oli -95"

198

Aika: 2017-12-07 13:21:26

+539

<Ruijanpallas> +5 RR

Mainiota mediaa. En ollut tästä aiemmin kuullutkaan. On tosiaan jännä ettei näin nerokas sotahistoriallinen tapahtuma ole yleisemmin tiedossa.

147

Aika: 2017-12-07 13:39:10

+4526

<EskoVee> +5 RR

Rohkeus, kokemus, älykäs suunnittelu ja uskomaton tuuri. Siinä oli meidän eväät sodissamme. Siihen kaikki suuret sotapäälliköt pyrkivät.

19

Kommentit (28)

Piilota OFF-Topic keskustelu

09.12.17 02:23

<Massikeisari> Huonoooa

-13
08.12.17 20:38

<Cinere> Saataiskohan nykyisin tehtyä näin. Heti ois #matkallaPommitukseen #källi ym ym

08.12.17 19:05

<Treuho> Saisko tästä meemin, kiitos.

08.12.17 16:10

<clifftop1> SuperC....palliensa....

08.12.17 16:08

<clifftop1> Toinen oivallus oli lavastaa silloinen asumaton Vuosaari Helsingiksi. Ilmasta katsoen kuulemma pimeässä aika lailla Helsingin keskustan muotoinen. Vuosaari sai pommit pimeässä niskaansa ja Helsinki säästyi.Valvontakomission venäläiskenraali oli kuulemma sodan jälkeen ihmeissään kun hälle oli raportoitu Helsingin olevan sorakasana ja olikin vielä vallan hyvin kasassa!

08.12.17 07:43

<Kytösavu> Suurempitehoisten valonheittimien tehtävänä oli keilata taivasta ja etsiä vihollisen muodostelmia. Kun kohde havaittiin, ottivat pienempitehoiset valonheittimet sen seurantaansa ja edellinen siirtyi aikaisempaan rooliinsa. Osa patterista ryhtyi nyt pudottamaan valokiiloissa lentäviä koneita. Myös kuulosuuntimia käytettiin. Suunnitelmallisuus yhdessä pimennysten sekä valetulien käytön kanssa pelastivat Helsingin suuremmilta tuhoilta.

08.12.17 07:37

<Kytösavu> Helsingin ilmapuolustuspattereilla oli tykkien vieressä valmiina ampuma-arvot eri sektoreille eri etäisyyksillä. Kaikki mahdolliset patterit ampuivat sitten yhtä-aikaisesti "sulkutulta" käskyjen mukaan sillä neuvostokoneet lähestyivät Helsinkiä öisin useasta suunnasta. Patterit muodostivatkin kehäpuolustuksen Helsingin ympärille mutta tulikäskyjä johdettiin yhteisestä komentokeskuksesta. Suomalaiset olivat lisänneet it-kranaatteihin fosforia joka sai räjähdyksen valotehon lähes kymmenkertaistumaan. Tämä sai monen neuvostolentäjän pudottamaan pommit liian aikaisin ja kääntymään takaisin.

08.12.17 06:25

<Kaasupullokyrpä> Olen kuullut että suomalaiset laittoivat veneisiin lyhtyjä sekä sammuttivat helsingistä kaikki valot jonka sijaan sitten ryssät pommittivat itämerta lentokoneineen ja helsinki säästy pommitukselta.

07.12.17 23:56

<Hydro> Humble, laita hakusanaksi Kasimovo 9.3.1944

07.12.17 22:24

<Humble> Saisinko vielä lähteen, kiitos! Olis tosi mielenkiintoista lukea tästä aiheesta kaikki.

07.12.17 19:09

<annantakaa> kansa taisteli miehet kertovat http://kansataisteli.sshs.fi/

07.12.17 19:02

<madeleine> Vulgrim Tossa on jo jotkut ton Iltasanomien artikkelin linkannut, mutta jos puhutaan luotettavasta lähteistä, niin tämä operaatio mainitaan esimerkiksi Heikki Nikunen: Airpower - Ilmavoimat – tiedustelijasta sotien ratkaisijaksi kirjan sivuilla 54-55.

07.12.17 18:42

<Vulgrim> Olisiko mahdollista saada lähde?

07.12.17 16:35

<gigagooga> Voin vaan kuvitella ku joku kenraali on todennu ääneen että "toi on muuten niin hullu idea että ei voi kuin toimia"

07.12.17 16:23

<|spödrlö|> RaimoVormisto saatanan vempula

07.12.17 15:12

<kalleki> tuostahan saisi vaikka kokopitkän elokuvan.. on ollut varmasti yllätys vanäläisille kun "omasta"-muodostelmasta on alkanut tippumaan pommeja :D kyllä on hyvä tarrina

07.12.17 14:39

<RaimoVormisto> Liian pitkä teksti ei jaksa lukee lol

-48
07.12.17 14:34

<SuperC> Tossa muuten iltasanomien juttu aiheesta: https://www.is.fi/kotimaa/art-2000001142673.html

07.12.17 14:16

<SuperC> Miten ne lentäjät on mahtunu ohjaamoon valtavien pallejensa kanssa?

239
07.12.17 13:39

<EskoVee> Rohkeus, kokemus, älykäs suunnittelu ja uskomaton tuuri. Siinä oli meidän eväät sodissamme. Siihen kaikki suuret sotapäälliköt pyrkivät.

07.12.17 13:21

<Ruijanpallas> Mainiota mediaa. En ollut tästä aiemmin kuullutkaan. On tosiaan jännä ettei näin nerokas sotahistoriallinen tapahtuma ole yleisemmin tiedossa.

147
07.12.17 12:46

<Garbanzo> Loistavan uhkarohkea idea. Miten on mahdollista että en ole tätä koskaan aiemmin kuullut. Tarkoitan että tuommoisesta oivalluksesta luulisi pidettävän lähes yhtä iso meteli kuin, "kaikki tietää mikä se homma oli -95"

198
07.12.17 12:32

<Gonjöö> Myös kuorma-autoja naamioitiin ohjuspattereiksi puutukeilla ja näin vihollisen pommitukset kohdistuivat niihin. Se oli yksi taktiikka muiden joukossa.

07.12.17 12:08

<Kurukka> Aika kettuja perkele.

07.12.17 12:06
07.12.17 11:59

<MikkoP> Siinä ob varmasti ensin hymyilty kun tätä ideaa on ensimmäisen kerran esitetty.

07.12.17 11:49

<ribli> tälläsille oivalluksille 100v/5 !

282
07.12.17 11:48

<slerbahuuli> Mahtava tarina.

Foorumilla tapahtuu

Tarkastusjonossa on 7 mediaa! Lähetä uusi kuva/video tästä.
Lähetä uusi media

Riemurasia kysyy:

Montako kiloa kinkkua taloudessasi menee joulun aikaan?

1-2kg
3-6kg
6-9kg
10-15kg
16+kg
Meillä ei syödä kinkkua

SAMANKALTAISIA

Vihollisen potkaisu

10 886 katselukertaa

Kommentointiin liittyvät säännöt

 • Pyri kunnioittamaan muita kirjoittajia ja heidän mielipiteitään.
 • Merkitse kommenttisi lähetysvaiheessa off-topiciksi mikäli se ei liity mitenkään itse mediaan.
 • Ylläpidolla on oikeus poistaa kommentti ilman mitään erillistä ilmoitusta.
 • Jylppy-Galleriaan ei hyväksytä poliittisten äärilaitojen riitelyä tai maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä medioita tai kommentteja, niillä ei ole mitään viihdearvoa eivätkä ne tästä syystä sovellu Riemurasiaan.
 • Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä.
 • Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei sallita, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.
 • Linkit jotka sisältävät erotiikkaa, väkivaltaa, häiritseviä kuvia tai mainontaa ovat kiellettyjä.
 • Poistamme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi olla myös mainostamista.
 • Yksityiselämään kuuluvia asioita ei saa julkaista. Tämä tarkoittaa mm. puhelinnumeroita, osoitetietoja ja sähköpostiosoitteita.
 • Toistuva saman asian kommentointi on kiellettyä.
 • Mediaan liittymättömät kommentit, kuten maahanmuuttopoliikka tapahtuu foormilla. Pääset siihen tästä. Sallimme kuitenkin mediaan liittymättömät kirjoitukset tietyissä rajoissa. On myös välillä piristävää kuulla käyttäjien omia hauskoja kokemuksia elämästä.
 • Jatkuvista sääntöjen rikkomisesta ylläpidolla on oikeus antaa käyttäjälle varoitus (7 päivän kirjoitus -ja äänestyskielto) sekä räikeimmissä tapauksissa porttikielto sivustolle tai tunnuksen poisto.
 • Kaikkien näiden sääntöjen jälkeen pyritään pitämään keskustelu kuitenkin rentona.