Lähettäjä:

FuttBucker FuttBucker

Samuel Pepys (1633–1703) Oli englantilainen amiraliteetin eli laivastoministeriön virkamies ja kansanedustaja.

Varakas lontoolainen Samuel Pepys joutuu leikkaukseen. Hänellä on virtsakiviä, kiinteitä saostumia virtsarakossaan. Suuri kivi on aiheuttanut Pepysille paljon kipuja, eikä enää ole muuta mahdollisuutta kuin leikata se pois. Leikkaus koitti 26. maaliskuuta 1685. Päiväkirjassaan Pepys kuvailee, miten hän valmistautui leikkaukseen kuin olisi taisteluun lähdössä. Hän keräsi ympärilleen niin paljon sukulaisi Pepys valmistautui huolellisesti. Hän söi löysäksi jätetyn kananmunan, puhui papin kanssa ja otti kylvyn. Karvat ajettiin sukuelimen ympäriltä pois. Sen jälkeen Pepys asettautui pöydälle oljilla täytetyn säkin päälle, jotta lääkäri pystyisi työskentelemään parhaalla mahdollisella tavalla. Sen jälkeen hänen kätensä ja jalkansa sidottiin, ja pöydän ympärille ryhmittyi miehiä, jotka voisivat tarvittaessa pidellä häntä aloillaan. Leikkaus suoritettaisiin ilman kivunlievitystä, minkä vuoksi potilas saattaisi alkaa rimpuilla kivusta niin, ettei lääkäri pystyisi työskentelemään. Vastaavista tilanteista on kertomuksia, joiden mukaan kaikki eivät kestäneet pelkoa. Erään kirurgin mukaan niin ikään virtsakivileikkaukseen tullut potilas lähti karkuun ja piiloutui vessaan, jonka ovi piti murtaa, jotta huutava potilas voitiin tuoda takaisin leikkauspöydälle. Mutta Samuel Pepys selvisi. Hän kesti, kun hopeasta valmistettu instrumentti työnnettiin hänen peniksensä kautta virtsarakkoon, jotta lääkäri pystyi pitämään kiveä paikallaan. Hän kesti, kun lääkäri leikkasi viillon kivespussin ja peräaukon väliin ja etsi tiensä virtsarakkoon, josta vei ulos kiven, joka osoittautui lähes tennispallon kokoiseksi. Ja hän kesti viikot, jotka hänen tuli maata sängyssä odottamassa munankeltuaiseen, viinietikkaan ja tuoksuöljyihin kastetulla siteellä peitetyn haavan paranemista. Leikkaus oli ollut menestys, eikä haavakaan ollut tulehtunut, mikä oli tavallista ja aiheutti paljon kuolemantapauksia. Koko loppuelämänsä ajan Pepys vaali muistoa päivästä, jona hänet oli leikattu – ja hän oli selvinnyt.

4.3 / 5 (77 ääntä)

Samuel Pepys (1633–1703)  Oli englantilainen amiraliteetin eli laivastoministeriön virkamies ja kansanedustaja. - Varakas lontoolainen Samuel Pepys joutuu leikkaukseen. Hänellä on virtsakiviä, kiinteitä saostumia virtsarakossaan. Suuri kivi on aiheuttanut Pepysille paljon kipuja, eikä enää ole muuta mahdollisuutta kuin leikata se pois.
Leikkaus koitti 26. maaliskuuta 1685. Päiväkirjassaan Pepys kuvailee, miten hän valmistautui leikkaukseen kuin olisi taisteluun lähdössä. Hän keräsi ympärilleen niin paljon sukulaisi
Pepys valmistautui huolellisesti. Hän söi löysäksi jätetyn kananmunan, puhui papin kanssa ja otti kylvyn. Karvat ajettiin sukuelimen ympäriltä pois. Sen jälkeen Pepys asettautui pöydälle oljilla täytetyn säkin päälle, jotta lääkäri pystyisi työskentelemään parhaalla mahdollisella tavalla. Sen jälkeen hänen kätensä ja jalkansa sidottiin, ja pöydän ympärille ryhmittyi miehiä, jotka voisivat tarvittaessa pidellä häntä aloillaan. Leikkaus suoritettaisiin ilman kivunlievitystä, minkä vuoksi potilas saattaisi alkaa rimpuilla kivusta niin, ettei lääkäri pystyisi työskentelemään.
Vastaavista tilanteista on kertomuksia, joiden mukaan kaikki eivät kestäneet pelkoa. Erään kirurgin mukaan niin ikään virtsakivileikkaukseen tullut potilas lähti karkuun ja piiloutui vessaan, jonka ovi piti murtaa, jotta huutava potilas voitiin tuoda takaisin leikkauspöydälle. 
Mutta Samuel Pepys selvisi. Hän kesti, kun hopeasta valmistettu instrumentti työnnettiin hänen peniksensä kautta virtsarakkoon, jotta lääkäri pystyi pitämään kiveä paikallaan. Hän kesti, kun lääkäri leikkasi viillon kivespussin ja peräaukon väliin ja etsi tiensä virtsarakkoon, josta vei ulos kiven, joka osoittautui lähes tennispallon kokoiseksi. Ja hän kesti viikot, jotka hänen tuli maata sängyssä odottamassa munankeltuaiseen, viinietikkaan ja tuoksuöljyihin kastetulla siteellä peitetyn haavan paranemista.

Leikkaus oli ollut menestys, eikä haavakaan ollut tulehtunut, mikä oli tavallista ja aiheutti paljon kuolemantapauksia. Koko loppuelämänsä ajan Pepys vaali muistoa päivästä, jona hänet oli leikattu – ja hän oli selvinnyt.

Julkaistu: 4.1.2018 20:28

Tarkastaja: Pyrex

2.5K
Palkkio lähettäjälle: +100 RR

Lähettäjä: FuttBucker FuttBucker

Otsikko: Samuel Pepys (1633–1703) Oli englantilainen amiraliteetin eli laivastoministeriön virkamies ja kansanedustaja.

Kuvaus: Varakas lontoolainen Samuel Pepys joutuu leikkaukseen. Hänellä on virtsakiviä, kiinteitä saostumia virtsarakossaan. Suuri kivi on aiheuttanut Pepysille paljon kipuja, eikä enää ole muuta mahdollisuutta kuin leikata se pois. Leikkaus koitti 26. maaliskuuta 1685. Päiväkirjassaan Pepys kuvailee, miten hän valmistautui leikkaukseen kuin olisi taisteluun lähdössä. Hän keräsi ympärilleen niin paljon sukulaisi Pepys valmistautui huolellisesti. Hän söi löysäksi jätetyn kananmunan, puhui papin kanssa ja otti kylvyn. Karvat ajettiin sukuelimen ympäriltä pois. Sen jälkeen Pepys asettautui pöydälle oljilla täytetyn säkin päälle, jotta lääkäri pystyisi työskentelemään parhaalla mahdollisella tavalla. Sen jälkeen hänen kätensä ja jalkansa sidottiin, ja pöydän ympärille ryhmittyi miehiä, jotka voisivat tarvittaessa pidellä häntä aloillaan. Leikkaus suoritettaisiin ilman kivunlievitystä, minkä vuoksi potilas saattaisi alkaa rimpuilla kivusta niin, ettei lääkäri pystyisi työskentelemään. Vastaavista tilanteista on kertomuksia, joiden mukaan kaikki eivät kestäneet pelkoa. Erään kirurgin mukaan niin ikään virtsakivileikkaukseen tullut potilas lähti karkuun ja piiloutui vessaan, jonka ovi piti murtaa, jotta huutava potilas voitiin tuoda takaisin leikkauspöydälle. Mutta Samuel Pepys selvisi. Hän kesti, kun hopeasta valmistettu instrumentti työnnettiin hänen peniksensä kautta virtsarakkoon, jotta lääkäri pystyi pitämään kiveä paikallaan. Hän kesti, kun lääkäri leikkasi viillon kivespussin ja peräaukon väliin ja etsi tiensä virtsarakkoon, josta vei ulos kiven, joka osoittautui lähes tennispallon kokoiseksi. Ja hän kesti viikot, jotka hänen tuli maata sängyssä odottamassa munankeltuaiseen, viinietikkaan ja tuoksuöljyihin kastetulla siteellä peitetyn haavan paranemista. Leikkaus oli ollut menestys, eikä haavakaan ollut tulehtunut, mikä oli tavallista ja aiheutti paljon kuolemantapauksia. Koko loppuelämänsä ajan Pepys vaali muistoa päivästä, jona hänet oli leikattu – ja hän oli selvinnyt.

Hakusanat: Historia, samuel, pepys, virtsakivi, kirurgia, tennispallon, kokoinen, leikkaus,

4.3 / 5 (77 ääntä)

ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ

Mikäli tämä mediatiedosto on mielestäsi sopimaton tai omistat tekijänoikeudet mediatiedostoon ja haluat sen poistettavaksi, voit lähettää siitä meille ilmoituksen.

Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.

Syy

repostMediaId

Lyhyt selvitys

Merkkejä jäljellä

600

Kommentointiin liittyvät säännöt voit lukea tästä.

Kommentti ei liity mediaan

Eniten ääniä saaneet kommentit

Aika: 2018-01-04 20:32:34

+744

<Kelju90> +5 RR

Vois kuumotttaa, en ymmärrä miks ei annettu oopiumia tai viinalla edes helpotettu oloa.

110

Aika: 2018-01-04 21:00:34

+15310

<kemppaus> +5 RR

onzir Laiska paska! Opettle keskittymään, niin ei tarvitse kysellä tyhmiä.

56

Aika: 2018-01-04 21:23:27

+20268

<Handalf> +5 RR

Kikkeli vetäytyi navan seudulle pelkästä lukemisesta.

54

Aika: 2018-01-04 22:09:27

+8735

<Wickerman> +5 RR

Lehmä onzir Kukaan ei näköjään osaa vastata sulle asiallisesti joten tässä tulee: Samuel Pepys joutui leikkaukseen jossa häneltä oli tarkoitus poistaa suuri virtsakivi. Leikkauksen suorittaja kuitenkin oli käsittänyt täysin väärin ja hän irroittikin Pepysin siittimen ja heitti sen sikojen ravinnoksi. Haava tulehtui mutta Pepys kuitenkin selvisi siitä.

34

Aika: 2018-01-04 21:30:51

+887

<MSM> +5 RR

Siis miksi ihmeessä joku EI joisi itseään sammuksiin asti ennen leikkausta?

23

Kommentit (21)

Piilota OFF-Topic keskustelu

06.01.18 16:50

<onzir> Wickerman Noni. Kitos! (Y) Ps. Ylläri että tuona pimeänä keskiaikana ei oikein osattu mitään muutenkaan....

05.01.18 20:48

<Chardhros> Kelju90 Oopiumista en tiedä mutta viinan suhteen ainaki veikkaan että veren tuloa ois ollu hiukan mahdotonta kontrolloida sen ajan vehkeillä kun tuo alkoholi mukavasti juoksuttaa verenkiertoa.

05.01.18 16:54

<windosrmagistus> samuel pepys kirjoitti möys erittäin yksityiskohtaisesti muistiin lontoon suuren tulipalon aikaisia tapahtumia, ja osallistui erittäin keskeisesti sammutustöiden organisointiin, sillä silloinen lontoon pormestari oli onneton vätys, joten samuel pepys päätyi toimimaan kuninkaan viestimiehenä ja tietottajana kun kuningas päätti itse alkaa toimiin palon saamiseksi hallintaan

05.01.18 10:54

<Kapa53> Kyllä sai puristaa nojatuolia rystyset valkoisina jo deadwoodin aikoihin kun Al Svearengenilta vedettiin virtsakivet pihdeillä pois. Ai saatana heikottaa vieläkin kun ajattelee.

05.01.18 06:48

<Marckontscz> Itsehän pyörryn jo verikokeessa. Tosin tossa tilanteessa olis ollu ihan kätevää pyörtyä!

05.01.18 04:38

<kornimaa> Alko sattuu, ku luki tätä.

05.01.18 00:00

<Aivan höpö> onzir Lyhyt versio: Historia, samuel, pepys, virtsakivi, kirurgia, tennispallon, kokoinen, leikkaus,

04.01.18 23:47

<osteri49> hyi helvetti

04.01.18 23:35

<FuttBucker> heipparallaa Siis mitä vittua sitten? Helpompihan se näin on lukea, ku lisätä tonne linkit osioon

04.01.18 23:21

<PandemicZ> Näin vasektomian läpikäyneenä, niin voin vaan kuvitella tuon tuskan määrän. Vasektomian pahin vaihe oli kun puudutuspiikki työnnettiin kivespussin läpi siemenjohtimeen. Molempiin toki omansa. Sen jälkeen kaikki olikin vaan turtaa pientä kipua, vaikka siemenjohtimet oli vedetty ulos kivespussista pienen reiän kautta ja ne leikattiin poikki.

04.01.18 22:25

<The Shamrock> heipparallaa Lähes kaikki median postaajat Rasiassa lienee sitten laiskoja paskoja koska postaavat muiden tekemiä medioita

04.01.18 22:23

<heipparallaa> Itseasiassa FuttBucker on tässä se laiskapaska, ei Onzir. Sillä tämä on puhtaasti kopioitu Historia lehden Kirurgiaa käsitelleestä artikkelista, tai Samuel Pepysistä kertoneesta artikkelisarjasta.

-12
04.01.18 22:22

<torakka88> Vähän vettä ja suolakeksejä. Laivaston lakonista tyyliä ja tennispallot virtsarakossa vedetään touvia. Ei ihme että oli vähän murhanhimoista porukkaa välillä. Noh Japanin tvssä voi yrittää juosta tabascopullo perseessä nelinkontin... Ajat muuttuu

04.01.18 22:09

<Wickerman> Lehmä onzir Kukaan ei näköjään osaa vastata sulle asiallisesti joten tässä tulee: Samuel Pepys joutui leikkaukseen jossa häneltä oli tarkoitus poistaa suuri virtsakivi. Leikkauksen suorittaja kuitenkin oli käsittänyt täysin väärin ja hän irroittikin Pepysin siittimen ja heitti sen sikojen ravinnoksi. Haava tulehtui mutta Pepys kuitenkin selvisi siitä.

04.01.18 22:05

<_PandaBoy_7_7> Kokis vai Pepis?

04.01.18 21:57

<Normaalijorma> Sil oli kivi pepys.

04.01.18 21:30

<MSM> Siis miksi ihmeessä joku EI joisi itseään sammuksiin asti ennen leikkausta?

04.01.18 21:23

<Handalf> Kikkeli vetäytyi navan seudulle pelkästä lukemisesta.

04.01.18 21:04

<herald> Kova jätkä.

04.01.18 21:00

<kemppaus> onzir Laiska paska! Opettle keskittymään, niin ei tarvitse kysellä tyhmiä.

04.01.18 20:32

<Kelju90> Vois kuumotttaa, en ymmärrä miks ei annettu oopiumia tai viinalla edes helpotettu oloa.

110

Foorumilla tapahtuu

Tarkastusjonossa on 70 mediaa! Lähetä uusi kuva/video tästä.
Lähetä uusi media

Riemurasia kysyy:

Mikä saisi sinut hankkimaan lapsia?

Ei mikään. En halua lapsia.
Jos taloudellinen tilanteeni paranisi.
Jos löytäisin löytäisin parisuhteen. Mies -> naisen.
Jos löytäisin löytäisin parisuhteen. Nainen -> Miehen.
Jos löytäisin löytäisimme pysyvän työpaikan/isomman asunnon
Haluaisin lapsia mutta nykyinen kumppanini ei halua.
En halua lapsia, mutta kumppanini haluaisi.
Haluaisin lapsia mutta nykyinen kumppanini ei voi saada lapsia.
En voi saada lapsia, mutta nykyinen kumppanini haluaisi.
Muu.. vastaus kommenteissa.

SAMANKALTAISIA

Samuel L. Jackson

16 448 katselukertaa

Samuel L. Jacksonin suosikkisanat

24 417 katselukertaa

Samuel L. Jackson ja jalankulkijat

29 307 katselukertaa

Samuel Edelmann huoltoasemalla

33 160 katselukertaa

Kommentointiin liittyvät säännöt

 • Pyri kunnioittamaan muita kirjoittajia ja heidän mielipiteitään.
 • Merkitse kommenttisi lähetysvaiheessa off-topiciksi mikäli se ei liity mitenkään itse mediaan.
 • Ylläpidolla on oikeus poistaa kommentti ilman mitään erillistä ilmoitusta.
 • Jylppy-Galleriaan ei hyväksytä poliittisten äärilaitojen riitelyä tai maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä medioita tai kommentteja, niillä ei ole mitään viihdearvoa eivätkä ne tästä syystä sovellu Riemurasiaan.
 • Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä.
 • Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei sallita, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.
 • Linkit jotka sisältävät erotiikkaa, väkivaltaa, häiritseviä kuvia tai mainontaa ovat kiellettyjä.
 • Poistamme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi olla myös mainostamista.
 • Yksityiselämään kuuluvia asioita ei saa julkaista. Tämä tarkoittaa mm. puhelinnumeroita, osoitetietoja ja sähköpostiosoitteita.
 • Toistuva saman asian kommentointi on kiellettyä.
 • Mediaan liittymättömät kommentit, kuten maahanmuuttopoliikka tapahtuu foormilla. Pääset siihen tästä. Sallimme kuitenkin mediaan liittymättömät kirjoitukset tietyissä rajoissa. On myös välillä piristävää kuulla käyttäjien omia hauskoja kokemuksia elämästä.
 • Jatkuvista sääntöjen rikkomisesta ylläpidolla on oikeus antaa käyttäjälle varoitus (7 päivän kirjoitus -ja äänestyskielto) sekä räikeimmissä tapauksissa porttikielto sivustolle tai tunnuksen poisto.
 • Kaikkien näiden sääntöjen jälkeen pyritään pitämään keskustelu kuitenkin rentona.