Lähettäjä:

madeleine madeleine

Thulin D - Suomen ilmavoimien alku

Vapaussodan aikana valkoisten armeijan johto esitti Ruotsin hallitukselle vetoomuksen lentokoneiden saamisesta tiedustelukäyttöön. Ruotsi halusi kuitenkin pysyä puolueettomana ja pyyntöön ei suostuttu. Monet yksityiset kansalaiset ja järjestöt kuitenkin aloittivat toiminnan lentokoneiden saamiseksi Suomeen. Ruotsalainen kreivi Eric von Rosen osti Thulin D lentokoneen, jonka hän lahjoitti valkoisten armeijalle. Lentokone saapui Vaasaan 6.3.1918. Tätä pidetään Suomen ilmavoimien perustamispäivänä. Koneelle ei oltu myönnetty Ruotsissa lähtölupaa ja kreivi von Rosen sai tästä 100 kruunua sakkoja. Koneeseen oli maalattu Thulinin lentokoulun tunnuksen (valkoinen ympyrä) päälle kreivi von Rosen onnensymboli -sininen hakaristi. Siitä tuli Suomen ilmavoimien tunnus. Toinen samanlainen Thulin D -lentokone salakuljettiin junalla Haaparannan kautta Suomeen 19.3.1918. Vapaussodassa koneita käytettiin tiedusteluun sekä lentolehtisten ja alkeellisten pommien pudottamiseen. Toisin kuin usein luullaan Thulin D ei kuitenkaan ollut ensimmäinen valkoisille lähetetty lentokone. 28.2.1918 lähti Ruotsista matkaan Finlands vänner -järjestön varoilla ostettu SW20 Albatros -lentokone. Lumimyräkän takia kone joutui kuitenkin laskeutumaan Vaasan sijasta Pietarsaareen, jossa sen moottori vielä hajosi. Näin ollen Thulin D:stä tuli ensimmäinen valkoisten armeijan palveluskäyttöön päässyt lentokone.

4.3 / 5 (52 ääntä)

Thulin D - Suomen ilmavoimien alku - Vapaussodan aikana valkoisten armeijan johto esitti Ruotsin hallitukselle vetoomuksen lentokoneiden saamisesta tiedustelukäyttöön. Ruotsi halusi kuitenkin pysyä puolueettomana ja pyyntöön ei suostuttu. Monet yksityiset kansalaiset ja järjestöt kuitenkin aloittivat toiminnan lentokoneiden saamiseksi Suomeen.

Ruotsalainen kreivi Eric von Rosen osti Thulin D lentokoneen, jonka hän lahjoitti valkoisten armeijalle. Lentokone saapui Vaasaan 6.3.1918. Tätä pidetään Suomen ilmavoimien perustamispäivänä. Koneelle ei oltu myönnetty Ruotsissa lähtölupaa ja kreivi von Rosen sai tästä 100 kruunua sakkoja. Koneeseen oli maalattu Thulinin lentokoulun tunnuksen (valkoinen ympyrä) päälle kreivi von Rosen onnensymboli -sininen hakaristi. Siitä tuli Suomen ilmavoimien tunnus. Toinen samanlainen Thulin D -lentokone salakuljettiin junalla Haaparannan kautta Suomeen 19.3.1918.

Vapaussodassa koneita käytettiin tiedusteluun sekä lentolehtisten ja alkeellisten pommien pudottamiseen.

Toisin kuin usein luullaan Thulin D ei kuitenkaan ollut ensimmäinen valkoisille lähetetty lentokone. 28.2.1918 lähti Ruotsista matkaan Finlands vänner -järjestön varoilla ostettu SW20 Albatros -lentokone. Lumimyräkän takia kone joutui kuitenkin laskeutumaan Vaasan sijasta Pietarsaareen, jossa sen moottori vielä hajosi. Näin ollen Thulin D:stä tuli ensimmäinen valkoisten armeijan palveluskäyttöön päässyt lentokone.

Julkaistu: 6.3.2017 09:18

Tarkastaja: kido

2.5K

Lähettäjä: madeleine madeleine

Otsikko: Thulin D - Suomen ilmavoimien alku

Kuvaus: Vapaussodan aikana valkoisten armeijan johto esitti Ruotsin hallitukselle vetoomuksen lentokoneiden saamisesta tiedustelukäyttöön. Ruotsi halusi kuitenkin pysyä puolueettomana ja pyyntöön ei suostuttu. Monet yksityiset kansalaiset ja järjestöt kuitenkin aloittivat toiminnan lentokoneiden saamiseksi Suomeen. Ruotsalainen kreivi Eric von Rosen osti Thulin D lentokoneen, jonka hän lahjoitti valkoisten armeijalle. Lentokone saapui Vaasaan 6.3.1918. Tätä pidetään Suomen ilmavoimien perustamispäivänä. Koneelle ei oltu myönnetty Ruotsissa lähtölupaa ja kreivi von Rosen sai tästä 100 kruunua sakkoja. Koneeseen oli maalattu Thulinin lentokoulun tunnuksen (valkoinen ympyrä) päälle kreivi von Rosen onnensymboli -sininen hakaristi. Siitä tuli Suomen ilmavoimien tunnus. Toinen samanlainen Thulin D -lentokone salakuljettiin junalla Haaparannan kautta Suomeen 19.3.1918. Vapaussodassa koneita käytettiin tiedusteluun sekä lentolehtisten ja alkeellisten pommien pudottamiseen. Toisin kuin usein luullaan Thulin D ei kuitenkaan ollut ensimmäinen valkoisille lähetetty lentokone. 28.2.1918 lähti Ruotsista matkaan Finlands vänner -järjestön varoilla ostettu SW20 Albatros -lentokone. Lumimyräkän takia kone joutui kuitenkin laskeutumaan Vaasan sijasta Pietarsaareen, jossa sen moottori vielä hajosi. Näin ollen Thulin D:stä tuli ensimmäinen valkoisten armeijan palveluskäyttöön päässyt lentokone.

Hakusanat: vapaussota, historia, Suomen, ilmavoimat, lentokone, hävittäjä, Thulin, hakaristi, kreivi, rosen,

4.3 / 5 (52 ääntä)

ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ

Mikäli tämä mediatiedosto on mielestäsi sopimaton tai omistat tekijänoikeudet mediatiedostoon ja haluat sen poistettavaksi, voit lähettää siitä meille ilmoituksen.

Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.

Syy

repostMediaId

Lyhyt selvitys

Merkkejä jäljellä

600

Kommentointiin liittyvät säännöt voit lukea tästä.

Kommentti ei liity mediaan

Eniten ääniä saaneet kommentit

Aika: 2017-03-06 09:24:07

+21880

<Ressumies>

Minä ainakin thulin.

60

Kommentit (19)

Piilota OFF-Topic keskustelu

07.03.17 10:32

<Bluester> Ei mennyt tämäkään aika rasiassa hukkaan, kun taas opin jotain uutta.

07.03.17 07:50

<Retkiviikate> jaksaja Tämä merkki takaa laadun! -Pekka Siitoin

06.03.17 22:15

<Sygaos> Haukkaan jaksajan syötin ja vastaan, että ei Suomi sotaa ainakaan voittanut.

06.03.17 19:21

<piran> Tuota vasemmalla olevaa miestä ei kiinnosta lentohärvelit, päätti kusasta ku tuli hyvä suoja eteen.

06.03.17 17:32

<Moe Szyslak> jaksaja, natsipuolue otti hakaristitunnuksen käyttöön vuonna 1920. Nämä kuvat ovat vuodelta 1918...

06.03.17 15:46

<SirMaha> Eikös suomen ilmavoimien merkki ollut hakaristi jota ei oltu käännetty niinku natseilla. Jaksaja meehän historiantunnit suorittaa loppuun

06.03.17 13:47

<Broken Butterfly> jaksaja lasillinen sjw:eiden kyyneleita auttaa aamuisin jaksamaan

06.03.17 11:55

<jaksaja> ja natsi merkki siivessä. todiste siitä et suome ois pitäny hävitä sota ku tuki juutalaisten massa murhaaia

-50
06.03.17 11:31

<NESkimo88> perkku2 Sisällissotahan se olikin. Tosin nämä punakapinat jne taitavat olla "Lahtarien" keksimiä nimityksiä. Tosin vähän samaa aihetta muistan kun historian opettaja käski mustata kirjasta jatkosotaa käsiteltäessä lauseen "Suomi ei ollut minkäänlaisessa liitossa natsi-saksan kanssa." Kaikkialla muualla Suomi on tuona aikana selvästi jos ei hakaristilipun alla niin ainakin maininnan vihollisvaltio alla.

06.03.17 11:00

<LionKing138> Aijai mikä paskamyrsky. Ruottalainen pitäny hakaristiä onnenmerkkinään. On tullut pitkän matkan alaspäin tuo naapurimaa

06.03.17 11:00

<Jake_Regan> perkku2 Punakapina, vapaussota, kapina, vallankumous lienevät niitä poliittisesti latautuneimpia nimiä, joilla pyritään korostamaan omaa erinomaisuuttaan tain mollaamaan vihollista. Sisällissota tai kansalaissota ovat yleisiä ja levinneitä, joskin jos kirjoittaja haluaa puhua mahdollisimman kliinisesti, loukkaamatta ketään sodan osapuolista, puhuu hän kenties "Vuoden 1918 sota" tai "kevään 1918 sota / tapahtumat" Muitakin nimityksiä lienee, mutta näitä muistan nähneeni.

06.03.17 10:35

<perkku2> NESkimo88 Sisällissota taitaa olla se "neutraalein" vakiintunut nimi. En tiedä onko sekään sitten se kuvaavin nimi, mutta ainakin se pitää paikkaansa.

06.03.17 10:33

<Säväyttäjä> Kuoli saatana

06.03.17 10:05

<NESkimo88> perkku2 Itseänihän huvittaa että puhutaanko historian kirjoissa vielä tänäkään päivänä Suomen sisällissodasta vaan se kierretään juuri puhumalla esim Kansalaissodasta.

06.03.17 09:50

<Japqe> Jätkillä täytyy kyllä olla munaa kun ovat uskaltaneet ilmailun alkuaikoina tuollaisiin hökötyksiin uskaltaneet nousta.

06.03.17 09:44

<kille> perkku2 Veljessota-nimitys tulee ainakin siitä, että monessa perheessä veljekset saattoivat taistella eri puolilla toisiaan vastaan.

06.03.17 09:40

<Kahvikuppi pireol> Ressumies Thulin:D

06.03.17 09:30

<perkku2> Tuli tekstiä lukiessa mieleen nää sisällissodan monet nimet. Oisko jollain joku siisti kokoelma näistä käytetyistä nimistä, mitä ne kuvaa ja ketkä niitä käyttää/käytti? Esim. Veljessota, punakapina, vapaussota yms.

06.03.17 09:24

<Ressumies> Minä ainakin thulin.

Foorumilla tapahtuu

Tarkastusjonossa on 19 mediaa! Lähetä uusi kuva/video tästä.
Lähetä uusi media

Riemurasia kysyy:

Osallistutko internet arvontoihin?

Kyllä
En
Minulla on Adblock
Mikä internet täh?

SAMANKALTAISIA

Koukuttavia nuudeleita

3 251 katselukertaa

Pärjää sitä yhdelläkin

9 920 katselukertaa

Lehmät tippu kyydistä

15 893 katselukertaa

Oddly satisfying compilation

8 884 katselukertaa

Kommentointiin liittyvät säännöt

 • Pyri kunnioittamaan muita kirjoittajia ja heidän mielipiteitään.
 • Merkitse kommenttisi lähetysvaiheessa off-topiciksi mikäli se ei liity mitenkään itse mediaan.
 • Ylläpidolla on oikeus poistaa kommentti ilman mitään erillistä ilmoitusta.
 • Jylppy-Galleriaan ei hyväksytä poliittisten äärilaitojen riitelyä tai maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä medioita tai kommentteja, niillä ei ole mitään viihdearvoa eivätkä ne tästä syystä sovellu Riemurasiaan.
 • Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä.
 • Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei sallita, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.
 • Linkit jotka sisältävät erotiikkaa, väkivaltaa, häiritseviä kuvia tai mainontaa ovat kiellettyjä.
 • Poistamme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi olla myös mainostamista.
 • Yksityiselämään kuuluvia asioita ei saa julkaista. Tämä tarkoittaa mm. puhelinnumeroita, osoitetietoja ja sähköpostiosoitteita.
 • Toistuva saman asian kommentointi on kiellettyä.
 • Mediaan liittymättömät kommentit, kuten maahanmuuttopoliikka tapahtuu foormilla. Pääset siihen tästä. Sallimme kuitenkin mediaan liittymättömät kirjoitukset tietyissä rajoissa. On myös välillä piristävää kuulla käyttäjien omia hauskoja kokemuksia elämästä.
 • Jatkuvista sääntöjen rikkomisesta ylläpidolla on oikeus antaa käyttäjälle varoitus (7 päivän kirjoitus -ja äänestyskielto) sekä räikeimmissä tapauksissa porttikielto sivustolle tai tunnuksen poisto.
 • Kaikkien näiden sääntöjen jälkeen pyritään pitämään keskustelu kuitenkin rentona.