Lähettäjä:

mgmtbyprkl mgmtbyprkl

Puhe joka lopetti kapinan

Mäntsälän kapinan lopettaneen presidentti Pehr Evind Svinhufvudin radiopuhe. 2. päivä maaliskuuta vuonna 1932 presidentti P. E. Svinhufvud marssi Helsingissä Aleksanterinkatu 46:ssa sijainneeseen Yleisradion studioon ja piti suorassa lähetyksessä vaikuttavuudessaan poikkeuksellisen radiopuheen - puheen joka lopetti Mäntsälän kapinan. Puheen oli kirjoittanut oikeusministeri T. M. Kivimäki puolessa tunnissa. Svinhufvudin pitämän radiopuheen kuuli 200 000 kansalaista ja se julkaistiin seuraavana päivänä lehdissä. Presidentin puhe taittoi kapinallisten moraalisen selkärangan ja sai liikkeelle lähtemään aikoneet suojeluskuntalaiset epäröimään Mäntsälän kapinan kannattavuutta. Alkuvuodesta 1932 tapahtunut Mäntsälän kapina jäi historiaan maailman ensimmäisenä kapinana, joka kukistettiin radion avulla. Puheellaan Svinhufvud ilmoitti kapinoitsijoiden asettuvan myös häntä vastaan eikä vain hallitusta. Lapualaiset ja heidän kannattajansa arvostivat syvästi Svinhufvudia, eivätkä halunneet kapinoida valtaan auttamaansa presidenttiä vastaan. Kuitenkin radikaaleimmat Lapuan liikkeen kannattajat käsittivät Svinhufvudin asettuneen tukemaansa kansanliikettä vastaan, jolloin "Ukko-Pekkana" tunnettua Svinhufvudia alettiinkin kutsua nyt lapualaisten piirissä "Akka-Pekaksi". Oikeudessa Lapuan liikkeen jälkipyykkiä pestiin vielä vuosia. Kaikkiaan kapinasta tuomittiin 54 henkilöä, mutta tuomiot olivat lieviä. Muun muassa kapinan johtoon kuuluneet Kurt Wallenius ja Vihtori Kosola saivat lopulta ehdollisen tuomion. Koska Yleisradiolla ei ollut vuonna 1932 käytössä minkäänlaista tallennusjärjestelmää, ei Svinhufvudin ratkaiseva radiopuhe ole säilynyt tallenteena Ylen Radioarkistossa. Kaikki radion alkuvuosien ohjelmat olivat tuolloin suoria lähetyksiä. Suuret puheet ohjelmasarjaa varten Svinhufvudin kuuluisa puhe dramatisoitiin uudelleen. Mäntsälän kapinan lopettaneen presidentti P. E. Svinhufvudin historiallisen radiopuheen lukee Esko Salervo.

4.7 / 5 (85 ääntä)

Julkaistu: 2.3.2017 14:57

2.5K

Lähettäjä: mgmtbyprkl mgmtbyprkl

Otsikko: Puhe joka lopetti kapinan

Kuvaus: Mäntsälän kapinan lopettaneen presidentti Pehr Evind Svinhufvudin radiopuhe. 2. päivä maaliskuuta vuonna 1932 presidentti P. E. Svinhufvud marssi Helsingissä Aleksanterinkatu 46:ssa sijainneeseen Yleisradion studioon ja piti suorassa lähetyksessä vaikuttavuudessaan poikkeuksellisen radiopuheen - puheen joka lopetti Mäntsälän kapinan. Puheen oli kirjoittanut oikeusministeri T. M. Kivimäki puolessa tunnissa. Svinhufvudin pitämän radiopuheen kuuli 200 000 kansalaista ja se julkaistiin seuraavana päivänä lehdissä. Presidentin puhe taittoi kapinallisten moraalisen selkärangan ja sai liikkeelle lähtemään aikoneet suojeluskuntalaiset epäröimään Mäntsälän kapinan kannattavuutta. Alkuvuodesta 1932 tapahtunut Mäntsälän kapina jäi historiaan maailman ensimmäisenä kapinana, joka kukistettiin radion avulla. Puheellaan Svinhufvud ilmoitti kapinoitsijoiden asettuvan myös häntä vastaan eikä vain hallitusta. Lapualaiset ja heidän kannattajansa arvostivat syvästi Svinhufvudia, eivätkä halunneet kapinoida valtaan auttamaansa presidenttiä vastaan. Kuitenkin radikaaleimmat Lapuan liikkeen kannattajat käsittivät Svinhufvudin asettuneen tukemaansa kansanliikettä vastaan, jolloin "Ukko-Pekkana" tunnettua Svinhufvudia alettiinkin kutsua nyt lapualaisten piirissä "Akka-Pekaksi". Oikeudessa Lapuan liikkeen jälkipyykkiä pestiin vielä vuosia. Kaikkiaan kapinasta tuomittiin 54 henkilöä, mutta tuomiot olivat lieviä. Muun muassa kapinan johtoon kuuluneet Kurt Wallenius ja Vihtori Kosola saivat lopulta ehdollisen tuomion. Koska Yleisradiolla ei ollut vuonna 1932 käytössä minkäänlaista tallennusjärjestelmää, ei Svinhufvudin ratkaiseva radiopuhe ole säilynyt tallenteena Ylen Radioarkistossa. Kaikki radion alkuvuosien ohjelmat olivat tuolloin suoria lähetyksiä. Suuret puheet ohjelmasarjaa varten Svinhufvudin kuuluisa puhe dramatisoitiin uudelleen. Mäntsälän kapinan lopettaneen presidentti P. E. Svinhufvudin historiallisen radiopuheen lukee Esko Salervo.

Hakusanat: suomi, presidentti, Pehr, Evind, Svinhufvud, radiopuhe, mäntsälän, kapina, lapuan, liike, historiarasia,

4.7 / 5 (85 ääntä)

ILMOITA ASIATON SISÄLTÖ

Mikäli tämä mediatiedosto on mielestäsi sopimaton tai omistat tekijänoikeudet mediatiedostoon ja haluat sen poistettavaksi, voit lähettää siitä meille ilmoituksen.

Valitse mielestäsi parhaiten kuvaava ilmoitus mediatiedostosta.

Syy

repostMediaId

Lyhyt selvitys

Merkkejä jäljellä

600

Kommentointiin liittyvät säännöt voit lukea tästä.

Kommentti ei liity mediaan

Eniten ääniä saaneet kommentit

Aika: 2017-03-02 15:11:18

+19720

<mgmtbyprkl>

perkku2 Tämä on meikäläiselle oma tapa juhlistaa Suomen satavuotista taivalta: tänä vuonna on pyrkimys laittaa mediaa, jotka liittyvät tavalla tai toisella Suomen historiaan tai muuten vain Suomeen liittyvää. Tänään on siis kulunut tasan 85 vuotta presidentti Svinhufvudin puheesta, joka sai radikaalioikeistolaisen Lapuan liikkeen tukeman Mäntsälän kapinan loppumaan. Myöhemmin samana vuonna Lapuan liike lakkautettiin.

101

Aika: 2017-03-02 15:05:19

+7376

<perkku2>

Kiitokset mgmtbyprkl, sulta tulee aina kovaa historia kamaa rasiaan. Jatka samaan malliin

69

Kommentit (15)

Piilota OFF-Topic keskustelu

04.03.2017 17:34

<Jylder> Koko Mäntsälän kapina taisi olla aika pitkälle humalaisten hölmö päähänpisto. Niitähän tässä maassa riittää.

03.03.2017 21:51

<Mursunet> Äijä on Sianpää suomeksi.

03.03.2017 20:14

<afronigazz> Nythän kytät yrittää tehä laittomaksi suomen vastarintaliikkeen. Tarttis tähänki maahan sisällisodan.

03.03.2017 16:21

<mgmtbyprkl> EskoVee vielä kun löytyisi jostain presidentti Relanderin puhenäytettä niin sitten on löydetty kaikkien Suomen presidenttien klipit...

03.03.2017 14:49

<mgmtbyprkl> EskoVee ei valitettavasti löydy, koska Ylellä ei ollut Svinhufvudin puheen aikoihin tallennusjärjestelmää vaan kaikki puheet tuli tuolloin suorana lähetyksenä. Myöhemmin tämän vuoden kuluessa aion laittaa kuitenkin tänne erään itsenäisen Suomen merkittävimmistä puheista, jossa voi kuulla Svinhufvudin oikean puheäänen. Tämän suhteen se painottuu enemmän loppuvuoden puolelle... :)

03.03.2017 12:51

<EskoVee> Kiitos mgmtbyprkl! Merkittävä ja mahtava puhe Suomen Tasavallan silloisellta Presidentiltä. Puhe myös vaikutti ratkaisevasti, koska suojeluskuntalaiset ja muut Mäntsälän kapinaan osallistuneet palasivat koteihinsa kuten Presidentti käski. Löytyyköhän tuota puhetta tai edes puheen osaa alkuperäisenä äänitteenä Svinhuvudin puhumana?

03.03.2017 08:14

<BAPHOMET> ainiin, unohin että rasialaiset on elämäm koululaisia ja amislaisia XD

02.03.2017 17:09

<aleksi_i> Entäs se koodausbussi? Mitä sille kuuluu? Joko sen on joku polttanut?

02.03.2017 16:56

<mgmtbyprkl> Toimistorotta kuten kuvauksessa mainitsin, mediassa kuuluva ääni EI siis ole Svinhufvudin (koska puheen aikoihin ei ollut tallennusjärjestelmää), vaan Ylen ohjelmasarjaa varten puhe on uudelleendramatisointi Svinhufvudin esittämästä puheesta. Lisään myöhemmin tämän vuoden aikana videon jossa kuuluu Svinhufvudin oikea ääni, malttia siis! :)

02.03.2017 16:48

<Toimistorotta> Ajattelinkin, että olipas Ukko-Pekalla tutun kuuloinen ääni.

02.03.2017 16:33

<remdi> Heil Hitler, meil Kosola.

02.03.2017 16:04

<Balkken> Asiaa hieman sivuten, tuo kuvauksessa mainittu Kurt Wallenius muuten vankilatuomiotaan suorittaessaan päätti ruveta opiskelemaan Itä-Aasialaisia kieliä ja kulttuureita, ja vankilasta vapauduttuaan upseerismiehenä päätti vuonna 1937 lähteä tutustumaan keisarilliseen Japaniin ja muihin lähimaihin. Julkaisi sitten kirjan 1938. Ja on muuten yllättävän hyvä aikalaiskuvaus 1930-luvun voitonvarmasta Japanista.

02.03.2017 15:55

<Jaz85> Historasia 5/5

02.03.2017 15:11

<mgmtbyprkl> perkku2 Tämä on meikäläiselle oma tapa juhlistaa Suomen satavuotista taivalta: tänä vuonna on pyrkimys laittaa mediaa, jotka liittyvät tavalla tai toisella Suomen historiaan tai muuten vain Suomeen liittyvää. Tänään on siis kulunut tasan 85 vuotta presidentti Svinhufvudin puheesta, joka sai radikaalioikeistolaisen Lapuan liikkeen tukeman Mäntsälän kapinan loppumaan. Myöhemmin samana vuonna Lapuan liike lakkautettiin.

101
02.03.2017 15:05

<perkku2> Kiitokset mgmtbyprkl, sulta tulee aina kovaa historia kamaa rasiaan. Jatka samaan malliin

Foorumilla tapahtuu

Tarkastusjonossa on 3 mediaa! Lähetä uusi kuva/video tästä.
Lähetä uusi media

Riemurasia kysyy:

Oletko iloinen että suviseurat on peruttu?

Kyllä
En
Olen vegaani

SAMANKALTAISIA

Puhelinmyyjä

9 671 katselukertaa

Paavin puhe

9 340 katselukertaa

Hupailua puhelimella

9 941 katselukertaa

Ei se pelaa joka pelkää

10 695 katselukertaa

Puhelimen elvytys

14 970 katselukertaa

Kommentointiin liittyvät säännöt

 • Pyri kunnioittamaan muita kirjoittajia ja heidän mielipiteitään.
 • Merkitse kommenttisi lähetysvaiheessa off-topiciksi mikäli se ei liity mitenkään itse mediaan.
 • Ylläpidolla on oikeus poistaa kommentti ilman mitään erillistä ilmoitusta.
 • Jylppy-Galleriaan ei hyväksytä poliittisten äärilaitojen riitelyä tai maahanmuuttopolitiikkaan liittyviä medioita tai kommentteja, niillä ei ole mitään viihdearvoa eivätkä ne tästä syystä sovellu Riemurasiaan.
 • Kiihottaminen kansanryhmää vastaan on kiellettyä.
 • Väkivallalla tai millään muullakaan uhkailua ei sallita, kohdistuipa se toiseen kirjoittajaan, julkisuuden henkilöön tai tuntemattomaan ihmiseen. Myöskään muita ei saa kannustaa väkivaltaan tai vainoon.
 • Linkit jotka sisältävät erotiikkaa, väkivaltaa, häiritseviä kuvia tai mainontaa ovat kiellettyjä.
 • Poistamme mainostarkoituksessa laaditut kirjoitukset, olipa mainostettava asia sitten tavara, palvelu, aate tai maailmankatsomus. Puolueen tai uskonnon kiihkeä tuputtaminen voi olla myös mainostamista.
 • Yksityiselämään kuuluvia asioita ei saa julkaista. Tämä tarkoittaa mm. puhelinnumeroita, osoitetietoja ja sähköpostiosoitteita.
 • Toistuva saman asian kommentointi on kiellettyä.
 • Mediaan liittymättömät kommentit, kuten maahanmuuttopoliikka tapahtuu foormilla. Pääset siihen tästä. Sallimme kuitenkin mediaan liittymättömät kirjoitukset tietyissä rajoissa. On myös välillä piristävää kuulla käyttäjien omia hauskoja kokemuksia elämästä.
 • Jatkuvista sääntöjen rikkomisesta ylläpidolla on oikeus antaa käyttäjälle varoitus (7 päivän kirjoitus -ja äänestyskielto) sekä räikeimmissä tapauksissa porttikielto sivustolle tai tunnuksen poisto.
 • Kaikkien näiden sääntöjen jälkeen pyritään pitämään keskustelu kuitenkin rentona.